Lekce 2 - Sach, mat

Napadeni a kryti

(134

Nez si zaCneme vysvétlovat “Sach”, je potfeba rozumét tomu, co znamena Ze néjaky kamen napada
jiny. A kdyz uz jsme u toho, povime si i néco o kryti.

Pokud né&jaky z kament “vidi” soupeftv kamen (tedy nejsou mezi nimi jiné kameny a Ize se na misto
soupefova kamene pfesunout a tudiz ho sebrat), fikdme, Ze ho napada (utoCi na né&j). Pokud takto
naopak “vidi” kAmen ze své armady, fikame, ze ho kryje (brani).

Podivejte se na nasledujici diagram.

Zde bila vez na d3 napada ¢erného strelce na dé a muze ho
sebrat. Stfelce navic nikdo nekryje (fikame o ném, ze visi) a
tudiz by ho véz sebrala zcela bez problému. Véz v tuto chvili
nenapada ¢erného jezdce na d7, protoze ten stoji za stfelcem -
a jak uz vime, kameny se nemohou preskakovat.

Cerny stfelec pak podle stejné logiky napada bilého pésce na
g3, ale sebrat ho by nebyl dobry napad, protoze tento pésec je
kryty nasi starou znamou vézi na d3 (fikame, Ze véz kryje
pésce). Pokud by byl Eerny na tahu a vzal péSce, véz by ho pak
tzv. dobrala a ¢ernému by se tento tah moc nevyplatil (ziskal by
pésce za 1 bod, ale pfiSel by o stfelce za 3 body. Tomu se fika,
ze by ztratil material).

Na diagramu jesté vidime, zZe Cerny jezdec na d7 je kryty
damou na b7. Pokud by se Cerny stfelec pfemistil, bila véz by sice napadala jezdce, ale opét plati, ze
by se nevyplatilo ho brat, pravé proto, Ze ho kryje dama.

Sach

Pokud je kral napaden (tedy pokud na néj utoCi soupefova figura €i pésec), fikame, ze je v $achu.
Sach miize dat jakakoliv figura &i p&Sec, ne vsak kral. V $achu vzdy musi hrag, jehoz kral je
napaden, tahnout tak, aby Sach zrusil (o tom si povime za chvilku).

| Dulezité: kral sam nesmi nikdy vstoupit na pole, které kontroluje (vidi) soupefova figura!
Dobrovolné by tak vlastné vstoupil do Sachu, coz by bylo proti pravidltiim.

«— Na tomto diagramu je bily kral v $achu, nebot ho napada
Cerna dama

+ Poznamka

g

Mozna jste nékdy vidéli, Ze hrad, ktery dava Sach, svému
soupefi tuto skuteénost oznamuje a hlasité fikéa: “Sach!”

Toto neni podle pravidel povinné, hra¢ nemusi Sach oznamovat.
Je to spiSe takova tradice, zejména u zacinajicich hracu. U téch
pokrocilych se predpoklada, Ze si toho napadeny hraé vsimne
sam.
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Jak se dostat ze Sachu
Existuji tfi zpusoby, jak se zbavit Sachu:

1. Sebrat Sachujici figuru
2. Predstavit vlastni figuru
3. Ustupem krale

Sebrani Sachujici figury

Toto je pomérné jednoduchy princip: pokud zmizi figura, ktera
napada krale, zmizi i Sach.

«— Na tomto diagramu zahral ¢erny jezdcem na d5 a dal tak
Sach. Zfejmé vSak prehlédl bilého stfelce na h1, ktery maze
jezdce sebrat a tim se bily Sachu jednoduse zbavi.

Vlastni figura se mlze hrdinné postavit mezi krale a utocici figuru
a vlastnim télem Sachu zabranit!

« Zde Cerny dava Sach stfelcem na h7. Bily jezdec muze byt za
hrdinu a vrhnout se do cesty stfelcovi, a to hned dvéma zpusoby.

? V&Fim, Ze jste jiz tak zdatni a poznate, ktera ze dvou
moznosti (d3 nebo e3) by byla lepsi.

(Reseni: jezdec by mél jit na d3, protoze tam by byl kryty kralem
a pokud by ho stfelec sebral, sam by v nasledujicim tahu padl)

Pokud kral ma vedle sebe volné pole, mdZe na néj ustoupit.

«— Cerny $achuje damou na b4. Bily nem(ze damu sebrat. Mohl
by sice pfedstavit véz z a1. Ta by ale dlouho nevydrzela, ¢erny
by ji damou sebral a bily by opét byl v Sachu. Musi proto
ustoupit. Muze tak ucinit na pole f1 nebo e2 (pole d1 kontroluje
Cerny stfelec a kral nesmi vstoupit do Sachu)

Ll Pokrocilejsi z vas si asi v8imli, Ze bila v&Z stejné asi dlouho
nevydrzi, nebot ddma kromé kréle napada i ji - jedna se o dvojity utok
(“vidlicku”). O tom si povime pozdéji.
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Mat

Jak jiz vime - pokud je hra¢ v Sachu, musi tahnout tak, aby Sach zrusil. Pokud to vSak nejde, tedy
pokud ani jedna z vySe jmenovanych moznosti neni mozna, jedna se o mat a hra¢ prohrava.

Na prvnim diagramu je pfiklad matu damou s “pomocnikem”. Dama na e7 dava krali Sach a zarovern mu odebira
vSechna Ustupova pole. Kral zaroveri nemuze damu sebrat, nebot ji kryje stfelec na ¢5 a kral nesmi sam
vstoupit do Sachu. Takovymto pomocnikem muze byt jakakoliv figura, dokonce i péSec.

Druhy diagram znazorfiuje tzv. mat na posledni fadé - véz na d1 dava Sach bilému krali, ten nemuze ustoupit,
nebot mu brani jeho vlastni péSci. A vlastni figurky opravdu nelze sebrat, i kdyz by si to kral ted moc pral.

Na tfetim diagramu je jiz pomérné komplikovangjsi situace, kdy na matu spolupracuji stfelec na a3, ktery krali
odebira ustupova pole e7 a f8, a jezdec na 6, ktery nejen zZe dava Sach, ale zaroven hlida pole d7.

Na procviceni

1. Jaké jsou tfi zpUsoby, jak se Ize zbavit Sachu?
2. Muze kral dat Sach?
3. Prohlédnéte si nasledujici tfi diagramy - ktery z nich znazorfiuje mat?

Odpovédi

1: sebrani Sachuijici figury / pfedstaveni viastni figury / ustoupeni kralem
2: nemuze - kralové se k sobé nikdy nesmi pfiblizit

3:1.ano/ 2. ne (damu Ize sebrat jezdcem) / 3. ano



